Zákulisí televize

Mám rád jeden méně známý český film Marie Poledňákové z roku 1980. Rodinná komedie Kotva u přívozu zachycuje několik týdnů života rodiny televizní hlasatelky. Asi tušíte, čím mě film zaujal, když jsem ho v televizi viděl poprvé jako sedmiletý. Soustředěně jsem čekal na každý i ten nejkratší záběr, který by mi přiblížil zákulisí televizního prostředí.

Hlasatelka Magda (Jana Šulcová) spěchá do televize, aby zaskočila za kolegyni, co nenastoupila do směny. To je začátek televizního filmu, ve kterém se obdobná situace zopakuje víckrát. Poprvé nás filmová kamera zavede na tehdejší odbavovací pracoviště a vidíme skutečnou hlasatelnu. Pracoviště dodnes existuje, jmenuje se RK13. Nabírají se tady například sportovní přenosy. Slavná hlasatelna, kde se střídaly hlasatelé Marie Retková, Miloš Frýba, Marta Skarlandtová a další ikony ČST, tak dodnes slouží sportovním komentátorům.

Každý pátek večer do RK13 nosím vysílací čistopis nového dílu magazínu Z metropole. Ten se tu nabírá do tzv. Omneonu, obrovského diskového pole, aby v sobotu v pravé poledne odbavovací pracoviště OP1 jedním kliknutím zprostředkovalo magazín televizním divákům.

Vraťme se zpět do roku 1980. Magda má za sebou vstup a povídá si s režisérem dne (Jiří Krampol) pomocí dorozumívacího zařízení, tzv. hlasiťáku.


"Já jsem měla hrůzu, že mám tu blůzu naruby."


"Jednou se spletu a pustím ty tvoje skřeky do éteru!"


Podruhé se vydáme na mimořádně střežené místo, do vysílací režie Ústřední redakce televizních novin Československé televize. Posádka režie je skutečná, tito lidé v osmdesátých letech vysílali Televizní noviny. Pusťte si ukázku a zjistíte, na co jsem při repríze filmu před pár lety přišel:




Líbí se mi rozhovor dvou moderátorů těsně před začátkem TN:
  • moderátor vlevo: "Co jste mi to sem dali? Jsem nějakej utopenej."
  • moderátor napravo: "Tak si vezmi plovací vestu."
Všimli jste si? Pusťte si video ještě jednou...


Tehdejší ústřední ředitel Československé televize (a Oušťák) Jan Zelenka v roce 1983 pověřil Petra Soukupa, aby se ujal režie zábavného pořadu Město našich dnů z Ústí nad Orlicí.  Moc dobře si pamatuju na květnové dny třiaosmdesátého roku v Ústí. Obrovský přenosový vůz, který projížděl po ústeckém sídlišti, nešlo přehlédnout. Na záznam pořadu vysílaného z Roškotova divadla vzpomínám jen mlhavě. Pátral jsem proto v informačním systému České televize PROVYS a dokumentaci k pořadu dohledal. Moc rád bych ho viděl, ovšem, databáze říká, že vysílací kopie neexistuje. Budu hledat dál. 

Kotvu u přívozu vám doporučuji – v pošmourných podzimních dnech vám tahle rodinná komedie rozsvítí nedělní odpoledne. Kotva u přívozu v HD kvalitě je na stránkách České televize.


Ještě pro srovnání. Takhle vypadá dnes režie pro odbavování zpravodajství. Na fotce je RK9, odkud se každý všední den v šest večer vysílají Události v regionech.

Zdroj: Technet.cz


Kotva u přívozu (1980), režie Marie Poledňáková, televizní film ve Filmovém studiu Barrandov vyrobila Československá televize, hlavní redakce dramatického vysílání, ve spolupráci s řídícím odbavovacím pracovištěm programu ČST a Ústřední redakcí Televizních novin.

Komentáře