Nádherný letní den 7. 7. 2007


Před jedenácti lety, 7. 7. 2007 byl opravdu nádherný letní den. Vzpomínám si na to docela přesně, protože jsem poprvé v životě hrál přátelům pod širým nebem. Bylo to v Semaníně a koncert dostal název podle stejnojmenné písničky Slávka Janouška.



Na pódiu hliníkového lešení jsem si spolu s kytaristou Karlem Bártou užil skvělé hudební setkání a odstartoval celou sérii letních "íventů" nazvaných Nádherný letní den. Semanínské koncertování jsem pečlivě zaznamenal na zvukový pás. O tři roky později jsem ho oprášil a sestavil hudební album s názvem OTISK.


Listuju v knize návštěvníků a čtu si vzkazy z letního dne:
  • Nádherný letní den naprosto dostál svému názvu a určitě se vlije do nádherné letní noci. Je vidět, že máš kolem sebe fajn lidi, protože i setkání všech dohromady včetně děti a psů také vyšlo ohromně. Máme se tu krásně a příští rok se těšíme na další. (Luciáš, Honza, Albert)
  • Tento den si schovám na horší časy. Až bude pošmourno, deštivo, v práci otrava a stres, vzpomenu si na dnešek. A vyřídím "nahoře", kolika lidem jsi dnes udělal radost. (Jana)
  • Davide (a ostatní), moc děkujeme za skvělý nápad a organizaci NLD! A pro nás i za ubytování. (Lenka & Martin)
  • A jedna stížnost od Jindry Fialy, který v noci uchvátil účastníky Nádherného letního dne strhujícím povídáním o vesmíru: Svítilo zbytečně moc hvězd. Příště bych doporučoval nechat rozsvícené jen ty hlavní, které určují souhvězdí, a ostatní zhasnout. Chválím skvělou organizaci a krásné přijetí. Největším velkým třeskem byl objev Individua (Jindra)



Poprosil jsem svého dobrého přítele – Petra Brzokoupila, aby k desce napsal pár slov:

No, co to je toto? To není žádný provizórium! To už je vono! chtělo by se říci slovy písničkáře Slávka Janouška, jehož písní je tato deska plná. Tentokrát je ale nezpívá sám autor, nýbrž David Kaplan. Člověk, který si rád tančí a zpívá, a který ví, že stojí za to toužit - třeba po své první desce - o chvíli dýl.
Svým prvním albem David zanechává na světě zřetelný (pozoruhodný :)) OTISK. Nejen sebe sama, nejen dvou nádherných letních dnů z července 2007, ale i takřka dvaceti let, během kterých dělá (nejen) muzikou radost sobě i ostatním. Protože jde o živý záznam koncertu, je pochopitelné, že není zcela bez chyb. Daleko důležitější je ale sdílená radost a pozitivní energie, která z nahrávky sálá, a v neposlední řadě i pohled na svět, jenž David formuluje právě prostřednictvím písniček Slávka Janouška, rodáka ze stejného města jako je on sám.
Několikrát jsem se Davida ptal, proč nezkusí napsat svoje písničky. Vždy mi odpověděl, že to nesvede - že tenhle dar mu byl odepřen. No, to to trvalo, než jsem pochopil, že některý věci už se nepolepší. Netroufám si posoudit, jestli má pravdu, nebo je jen zbytečně skromný. Jedno vím ale jistě: OTISK je otiskem toho nejlepšího, co v Davidovi je. Toho, proč ho mám rád a proč je můj přítel. Ať se vám hezky poslouchá!

Petr Brzokoupil
květen 2010



Album OTISK sdílím na Soundcloud v nezkrácené podobě. Přidám zajímavost: Písnička Rozhovor s nádražákem z neznámých důvodů sbírá od komunity Soundcloud jeden like za druhým. Prostě folk & roll se líbí. :)

Hezký poslech.



Nenapadlo vás, že v albu nezazní Nádherní letní den? Nepovím vám, jestli jsme ji tehdy v Semaníně s Karlem hráli, ale poslechnete si ji. S doprovodnou kapelou a v super kabátě. To je nahrávka z května 2010.



Tak hezké léto všem čtenářům. :)
D.

Komentáře

Okomentovat