Objevte skryté poklady Prahy: Zábava, kultura a odpočinek v deváté čtvrti


Už to byl rok, co jsem se přestěhoval na pražský Střížkov. Přijměte pozvání na malou procházku po deváté čtvrti české metropole, kde se moderní život prolíná s bohatou kulturou a přírodou.


Obchodní Centrum Letňany: království nákupů a zábavy

Začnu baštou kapitalismu, obchoďákem. Hlavně, aby bylo co jíst, abych měl čisté oblečení a bylo dobře. Letňanský obchoďák má více než 180 obchodů a navíc tam sídlí Cinema City, takže o zábavu mám také postaráno.

Když už jsme u toho nakupování, jednoznačně jsem si zamiloval obchod Action, který je nedaleko kbelské zastávky Huntířovská. Vyzkoušejte ho také. Mají tam tisíce užitečných věcí do domácnosti, pro volný čas, báječné malířské potřeby, drogerii, dobroty. No, je to zkrátka zážitek procházet nepřeberným počtem regálů.


Aquacentrum Šutka: vodní radovánky pro každého

Dal jsem si závazek, jakmile skončí letní přestávka, začnu pravidelně navštěvovat plavecký bazén na Šutce. Cena vstupenky je velmi příznivá, jen 155 Kč na 80 minut plavání. Na podzim se ze mě stane plavec.



Výstaviště Letňany: centrum inovace a kreativity

Dějiště mnoha výstav a veletrhů mám na dosah ruky. Historie značky PVA EXPO PRAHA sahá do roku 1998, kdy veletržní správa působící v areálu představila první projekty z oblasti architektury a stavebnictví. Jako lídr oboru veletržnictví v ČR a hráč číslo jedna v Praze je PVA Letňany silným a renomovaným obchodním partnerem pro organizátory akcí nejen z České republiky, ale také z Evropy a dalších zemí celého světa.



Letecké muzeum Kbely: letadla, která vyprávějí příběhy

Návštěva Leteckého muzea Kbely mě teprve čeká. Na jejich webu jsem se dočetl toto: "Početností a kvalitou sbírek patří k největším leteckým muzeím v Evropě. V současnosti má ve sbírkách 275 letadel, z nichž téměř sto je vystaveno v krytých halách, 25 v nekrytých expozičních prostorech, 155 je uloženo v depozitářích a 10 letuschopných je provozováno. Řada letounů patří ke světovým unikátům." Tak teda tam se vážně těším.



Hvězdárna Ďáblice: cesta ke hvězdám

Jedna z mála hvězdáren, které mají bezbariérový přístup až k dalekohledu. To je něco! Ďáblická hvězdárna je hned vedle ďáblické vyhlídky, která poskytuje dostatek výhledů severním směrem. Za dobrého počasí je vidět Říp a možná i vrcholky Krkonoš. (Doufám, že nepřeháním.)



Park Přátelství: oáza klidu uprostřed velkoměsta

Kde jinde končit procházku po Praze 9 než v jejím největším parku. Park Přátelství je úžasný díky vodním kanálům, vodotryskům, fontánám, a rybníčkům. Miluju sedět na lavičce proti vodotrysku. Když je v létě příznivý vítr, krůpěje vody nádherně osvěží, a přitom cigaretku neuhasí.



Závěr

Pražský Střížkov je místem, kde se každý den může stát malým dobrodružstvím. Od moderních nákupních center po historické památky a přírodní krásy - tato čtvrť nabízí nekonečné možnosti, jak trávit volný čas a objevovat nové věci. Ať už jste milovníci kultury, sportu, nebo jen hledáte klidné místo k odpočinku, Střížkov má co nabídnout každému. Doufám, že vás moje procházka inspirovala k návštěvě nebo k objevování vašich vlastních oblíbených míst v deváté čtvrti.


Přehrajte si highlity totoho příspěvku:

Fotografie: Wikipedie, Praha neznámá

Komentáře