Moje nejoblíbenější kniha...

Dozvěděl jsem se o ni nedávno. Není to sice novinka, ale ohromila mě. Ještě nikdy jsem nezažil pocit takové lehkosti, jako když jsem (jedním dechem) knížku dočetl. Všechno mi najednou dávalo smysl a tvorba se zdála být tak svobodnou a snadnou! Díky knížce Austina Kleona se vzápětí dostavila velká úleva. To, co jsem to té doby dělal a považoval za divné, autor popisuje jako návod k probuzení kreativity. Pochopil jsem rozdíl mezi dobrým a špatným zlodějem. Zažil jsem velké překvapení. Jednotlivé myšlenky prezentované puntíky na papíře, se v jediný okamžik spojily linkou a vytvořily nádherný obraz. Největší radost mi udělalo poslední doporučení autora: "Rady můžou být i zrady. Vezmi si, co se ti hodí a zbytek vyhoď."
"Nezralí básníci napodobují, zkušení kradou. Ti špatní znetvoří, co si vezmou, zatímco dobří z toho udělají něco lepšího, nebo alespoň jiného. Skutečný básník zvládne svou kořist naroubovat do jedinečné koruny pocitů, zcela odlišné od té, ze které si svůj roub uštípl." T. S. Eliot



Knížku o kreativitě  mám na nočním stolku a pravidelně před spaním s v ní listuji. Přečetl jsem ji mnohokrát a pokaždé objevil něco nového, čemu jsem nevěnoval při předchozím čtení tolik pozornosti. Ještě něco je pro mě důležité: je to designově dokonalá věc. Skvělé obrázky. Přebal ze zvláštního měkkého a sametového materiálu, hmatově příjemného. Prostě: pastva pro mozek, oči i ruce.


Moje nejoblíbenější kniha současnosti se jmenuje Kraď jako umělec a více o ní píšu na blogu Webevize. Mrkněte zde: 10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě.

Komentáře

Okomentovat