Už zase si listuji starými Čtyřlístky

Když jsem v roce 2014 za dramatických okolností opouštěl pražský byt, potřeboval jsem ho co nejrychleji připravit k prodeji. Dočasné útočiště mi poskytli rodiče. Jenže co s těmi krámy, které člověk za 10 let nahromadí? Pomohl mi Kari, kamarád od filmu, a byla to záchrana přímo z nebe. Vyklidil byt, nechal ho vymalovat. Kompletní vybavení bytu si nechal, něco zlikvidoval a něco využil, protože má firmu na rekvizitní výpravu pro film a televizi.

Jediné, co jsem si ponechal, bylo 15 krabic od banánů plných knížek, cédéček a dévédeček. Několik let čekaly v barrandovských skladech, aniž bych si na ně vzpomněl. Až letos.


Po letech se svými knížkami a časopisy...

Čas dozrál a mě se začalo stýskat. Zatoužil jsem prolistovat si velkou encyklopedii kosmounautiky. Chtěl jsem si prohlédnout staré zažloutlé výtisky Čtyřlístku z osmdesátých let. Potřeboval jsem si přečíst Orwelův román 1984. Tak začalo plánování, jak ty knížky mít u sebe. V pronajatém bytě na Pankráci jsem promýšlel, jak vyřešit najednou 2 problémy: zbavit se příšerných tapet se vzorkem květů a pořídit knihovnu pro své knížky.


Na fotce z inzerátu vypadal pokojíček docela přijatelně. (2014)




Jsem zvyklý na čisté a světlé, nejlépe bílé stěny. Tapety nesnáším. Zastávám názor, že stěny v místnosti mají být co nejméně výrazné, aby se neunavovaly oči.
Na fotce vlevo jsou zeleno-hnědé motivy květů, na které jsem se díval každý večer před spaním. Pruhy tapety na sebe nenavazovaly, což je pro pedanta jako já  fakt velký trénink trpělivosti. V kuchyni to bylo ještě o něco horší. Syté temně červené květy. Pro býka hodně dráždivá záležitost!


Bez tapet a zase červená. Kvůli velkým nerovnostem příčky jsme vynechali stěrkování. (7. 9. 2017)


Měl jsem kliku na skvělého majitele bytu. Honza, městský policista, je moc fajn člověk. Navíc jeho rodiče bydlí na stejném patře pankráckého paneláku, takže cokoliv je potřeba, rychle vyřídím. S otázkou drobné úpravy bytu jsem si pár let počkal. Dobře jsem věděl, že Honzova žena vybírala tapety s velkou láskou a před mým příchodem byt nově vytapetovali.

Letos v září za vydatné pomoci Kariho a jeho lidí jsem zahájil akci mini úpravy.

  • strhání 3 vrstev tapet
  • vymalování na bílo
  • nákup v IKEA
  • stěhování knih

Protože jsem produkční, jen jsem akci koordinoval. Tomáš se postaral o malování, Vašek s Jurou nakoupili v IKEA a všechno sestavili. Dovezli krabice ze skladu. Strhali při tom výtah, takže půlku věcí nosili po schodech do pátého patra.


Vymalováno, čekám na nový nábytek (21. 9. 2017)

Tady je nákupní seznam IKEA:
  • BILLY – knihovna bílá 3x
  • FRIHETEN – tří místná rozkládací pohovka, Bomstad černá
  • TINGBY – odkládací stolek na kolečkách, šedá
  • URSHULT – osvětlení skříňky LED, poniklováno
  • GURLI – pléd, šedá
V bytě to voní novotou. Kluci sestavili knihovny, pohovku a odkládací stolek (28. 9. 2017)

Jsem nadšený. Konečně jsem se tu začal cítít doma. Konečně můžu pozvat Lucku, Janu, Petra, Nikolu, Michala a další přátele na návštěvu. Už zase si můžu listovat starými Čtyřlístky před spaním. A kolaudační večírek bude! Nejspíš na jaře 2018. :)


11. 11. 2017

Komentáře