Žalman naslouchá tichu Země

Že jsem Pavla Lohonku "objevil" díky kytaristovi a kamarádovi Petru Havrdovi, jsem už psal. Letos má Žalman svůj rok. Na jaře premiéra filmu Naslouchám tichu Země, křest dvojalba v Divadle Semafor. Spousta koncertů a třešnička na dortu v podobě koncertu s projekcí hraného dokumentu.



Muž s šedivými vlasy má energie na rozdávání. Naděluje radost, sotva hrábne do strun. Středeční koncert (26. září 2018) v Kině Lucerna byl prostě balzám. Využil jsem okamžik před začátkem a pozdravil Petra, když na pódiu ladil kytary.  


Žalman v pražském Kině Lucerna




Seděl jsem ve 13. řadě, stejně jako zvukový mistr Petr Michal. Něco vám řeknu. Jsem pedant a potrpím si. Na dobrý zvuk obzvlášť. Tohle ale bylo brilantní, průzračně čisté a měkké. Zvuk jak vínko. :) Nechal jsem se unášet na vlnách decentního zdobení Petra Havrdy, přitahován vzrušivě magickým zpěvem Michaely Hálkové. Úžasný spodek spektra vytvořil Petr Novotný. Mimochodem, vtipnej chlapík :) V dárkové podobě s pentlí posluchačům servíroval Pavel Lohonka.

Dostal mě, když vzpomínal na Wabiho: "Wabi byl jedinej, kdo nikoho nepomlouval."

Na filmovou projekci jsem nečekal.  Chtěl jsem zůstat ještě chvíli v tom naplnění.



Chcete si ochutnat atmosféru pražského koncertu?
Pořídil jsem několika minutovou nahrávku pomocí iPhone 4S




Naslouchám tichu země

Inscenovaný dokument přináší uhrančivý příběh muže, který ve stovkách svých písniček dokázal vybudovat svět, v němž je spoustě lidí dobře. Film si klade za cíl představit Žalmana nejen jako hudební legendu, ale chce i přijít na kloub okolnostem, díky nimž se touto legendou stal.

Stránky filmu Naslouchám tichu země

Naslouchám tichu země - trailery



A ještě dvoualbum!

Jako by toho nebylo málo, vydal žalman album s titulem Moje nevšední roky (50 let v písních Pavla Žalmana Lohonky) 2 desky, 2 různé hudební světy, 2 kmotři - a jací!  Reportáž ze křtu v Divadle Semafor si přečtěte v příspěvku Jak to chodí v televizním zpravodajství.




Bonus č. 1

Jasně, že vám ten Big Band, o kterém Žalman mluví v ukázce, nasdílím.
Je to halfplayback. Zpěvy živě.


Komentáře