Moje vánoční komiksy

Barva vánoc 2012 měla označení #5785A7. Optikou z konce roku 2018 složitý čas, ale důležitá cesta mého života. :) Kameraman Mireček na otázku "Jak se ti daří?" odpovídá obvykle takhle: "To je řízený." Má pravdu asi. Dnes se vám chci trochu pochlubit. Věděli jste, že...





Věděli jste, že jsem adaptoval 3 původní české komiksy? Vzal jsem originál, možná zpřeházel obrázky, a změnil textový obsah. Přepsal texty, aby reagovaly na aktuální čas. Užíval jsem si to. Touha upravovat krásná výtvarná díla je pokaždé neodolatelná. Vezmu to ale pěkně od začátku.

Založíme tradici vánočních besídek

Založil jsem s kamarády Petrem a Davidem tradici vánočních besídek pro uzavřenou společnost v rodném Ústí nad Orlicí. Na Štěpána 2005 - poprvé - v ústeckém Domě dětí a mládeže. To bylo v Lukesově vile, mezi Okresním soudem a Roškotovým divadlem. Úžasné místo jsme získali (jen tak) díky pochopení tehdejší ředitelky Jany Kočířové.
Besídkám jsme říkali "Přípitek na nečisto." Pokaždé jsme si popřáli k Novému roku. S odpočtem. Pak nekonečné gratulace. První Besídku jsme s klukama pečlivě připravovali. Možná i zkoušeli. Nevzpomínám si.

Besídka se opakovala v letech 2006, 2007, 2008, 2009 a 2012. Téměř pokaždé jinde a jinak. Jednou jako minifestival v Modrém Salonku kulturního domu, příště na Chatě na Andrlově chlumu. Když se v roce 2008 znovu otevřela Malá scéna po velké rekonstrukci, Besídka byla tam. 



Nechám tam iniciály, to bude fór, ne?

Jasně, že první besídka byla nejlepší. Pak se už jen porovnávalo a vzpomínalo. BesíDKa žila. Pro mě byla jedna z nejhezčích ta v roce 2009. No, a BesíDKa 2012 byla nejzvláštnější. V návštěvní knize si čtu: "Tak trochu jiná besídka. Jana." Přesto je pro mě poslední vánoční setkání v Ústí důležité. Jednou o něm napíšu samostatný příspěvek.

U příležitosti B2012 jsem si vypůjčil magické ilustrace z knihy Divoši od výtvarnice Lucie Lomové. Škoda, že nemůžu dohledat korespondenci s Lucií. Požádal jsem e-mailem o svolení k užití a úpravě. Souhlasila s podmínkou uvedení jména s odkazem na její web. 

Podívejte se na výsledek. Nadpis komiksu je Petr a David před BesíDKou:

Ilustrace © 2011 Lucie Lomová - https://lucielomova.blogspot.com/
Text © 2012 David Kaplan


Hluboká modř, kterou umíchala Lucie Lomová, má svátečně vánoční, večerní atmosféru. Očím webového návrháře prostě lahodí. Modrá má tisíce podob a pro weby je základní barvou. Když se podíváte na grafický design stránek, které navrhuju, odhalíte jasnou stopu inspirace. Doplním, že knihu Divoši vydalo nakladatelství Labyrint v roce 2011.

Úplně jinou, a přesto vánoční náladu mají první dva adaptované kousky. Záhada tajemné pozvánky doprovázela Besídku v roce 2007. Originál je vypůjčený z komiksu pro mládež Mimozemšťané, který vycházel v časopise Sedmička pionýrů. 

Ilustrace Jiřího Petráčka je z roku 1985. Z lampy na prvním obrázku pečlivě vyretušované pořadové číslo 68. Sedmička pionýrů, ze které je ukázka, vyšla 20. prosince 1985, a při psaní článku ji mám před sebou. 
Schválně, vzpomeňte si, co jste dělali na vánoce 1985. Podělte se o své vzpomínky v komentářích, prosím.  

Zbývá komiks z roku 2009, s názvem Kam zmizel Petr? Předloha ze stejného komiksu, z vánočního dílu seriálu Mimozemšťané. Vyšel 20. prosince 1987 tuším jako vánoční rozšířené vydání. Mimochodem: Sedmička pionýrů, plnobarevný velkoformátový časopis pro teenagery, stál 1 Kčs.
Adaptace komiksů Petráčkových ilustrací se nedochovaly v originále. Zveřejňuji scany originálních výtisků. Hezký zbytek Adventu...

Komentáře