Záhada zábradlí u drogerie

Zrnité černobílé fotografie míst, které už neexistují, mají silné kouzlo. Pokud si zachycenou realitu navíc vybavujete v mlhavém oparu vzpomínek z raného dětství, je to ještě úžasnější. Dnes si na jeden takový obrázek posvítím.



Zapomenuté Oustí je název příjemné skupiny na Facebooku. Má přes 3 000 pokémonů, rozumějte členů, a je úžasná. Pamětníci tam komentují sdílené fotky. Někdy se trochu dohadují, jindy dojímají a příště zase předhánějí, kdo ve svém archivu našel lepší fotku toho či tamtoho místa z roku X. Hezká energie.

Před pár dny jsem se zastavil u fotky s kovovým zábradlím. To zábradlí mi bylo povědomé, jenže prostor, který fotka odkrývá, zcela neznámý. Je to v Ústí nad Orlicí nebo ne? Začetl jsem se do komentářů.

Vzniklo úžasné vlákno, ve kterém pamětníci postupně odkrývali své vzpomínky. Pojďte si je projít a zjistíte, jak se konkrétní zákoutí orlickoústeckého náměstí v průběhu času změnilo k nepoznání...


Tohle je originál fotky z Facebooku:



Lukáš Maryško
Jen odhaduji: Je to foceno z podloubí soudě podle stínu a odlesku z kaluže dole na fotce. Mohl by to být pohled do míst dnešního Katastrálního úřadu a pasáže. Je to možné?

Jiří Beran
Ano, je to přesně tak.

Zbynek Nesejt
Taky si myslím. Parkoviště a průchod k Malé scéně.

Jan Hordějčuk St 
To snad ani není v Ústí.

Jan Sychra 
Je to foceno z podloubí od drogerie, do uličky k Malé scéně.

Jan Hordějčuk St 
Že by tam byl takový parčík s květinami a v pozadí ta monstrózní mříž? A ten dům nalevo je Malá scéna?

Jaroslava Nováková
Ze strany od náměstí byl tento dům a od loutkárny byla ta mlékárna, co tu je také vyfocená. Ten parčík nevím, bylo tam hrbatý parkoviště. Ale mě tam nějak nepatří ten patrový dům za parčíkem. To mě přijde jako část z jiné fotky a ty vysoké stromy tam taky.

Iva Procházková 
Myslíte mezi čedokem a Polmanem to parkoviště...vždy tam stál zveřinec (lvi, atd)... to zábradlí by odpovídalo.... jen ten barák se mi tam nezdá.

Jan Sychra
Ano přesně tam.

Zdenek Vostrel
Pro Ivu Procházkovou. Vlevo potraviny Polman a v pozadí zadní část mlékárny u Jakoubků.

Iva Procházková
Polmana pamatuji ,ale ta mlíkárna mi fakt nějak vypadla.

Zdenek Vostrel
A od te mlékárny směrem do námestí byla taková tmava uzká ulička.

Iva Procházková
Zdenek Vostrel: mám okno, i když ulička mi něco říká. :D

Jaroslava Nováková
Tam jsem si jako 10 letý škvrně odstála nepočítaných hodin ve frontě s bandaskou na mlíko. Máslo byl výběr dle ceny, krájené z kusu za 8 Kč 250 g, pak balené za 10 a výběrové za 11 Kč. Na dnešek zadarmo, ale to byly v té době platy okolo 700 - 800 Kč. Takže si jeden moc namazat chleba taky nemoh.

(Vlákno je redakčně upraveno. Bez hrubek a s diakritikou)

Komentáře