Po stopách obrazu Václava Kováře



Pátral jsem po historii olejomalby, která mne provází od dětství.

Dlouhá léta tahle krajina zdobila dědův obývák. Rád jsem se na ni díval. Pozoroval jsem klidnou hladinu Tiché Orlice a poslouchal dědovo vyprávění. Jenže vzpomínky zůstaly zahalené mlhavou rouškou. Děda Kaplan se jmenoval Josef, stejně jako můj taťka. Byl řidičem sanitky, a nebylo člověka, kterého by v Ústí neznal. Není proto divu, že chodil na pivo s malířem, který mu jednoho dne namaloval obraz na přání...

Umělecké dílo za 70 000 Kč?

V devadesátých letech se krajinomalba přestěhovala do obýváku rodičů. Taťka vypráví: "Obraz namaloval malíř Václav Kovář, který jezdil na chalupu do nedalekých Říček. Psal se rok 1954. Děda za krajinu zaplatil 500 Kčs, a v té době to bylo opravdu hodně peněz." 

Touhle pětistovkou děda obraz zaplatit nemohl, protože v oběhu byla až od roku 1970. 

Rok po Československé měnové reformě odpovídalo 500 Kčs asi dvěma průměrným měsíčním platům. V roce 2020 by tedy namalování obrazu přišlo dědu na 70 000 Kč.

Kde je to místo?

Taťka napovídá: "Když se díváš na obraz, tak máš za zády Klopoty. Na pravé straně končí svah posetý chatami. Stavení - na obraze vpravo nahoře - bývala malá textilní továrnička, jenže na socialismu budova sloužila jako sklad civilní obrany.  Dvěstě metrů od ní je už železniční trať a zastávka Bezpráví."
Václav Kovář miloval kraj pod Orlickými horami.


Je jasné, že článek dnes nedokončím. Půjdu dál po stopách Václava Kováře a podívám se, jak se změnilo místo, odkud obraz před více než 60 lety maloval. Průvodce mám. Taťka se nabídl. *** O autorovi toho zatím mnoho nevíme. Dobrou stopou byl inzerát na portále Aukro. V nabídce obrazu Svážení sena od Václava Kováře je připojena stručná informace o autorovi. Bez záruky důvěryhodnosti připojuji Curriculum vitæ ze stránek Aukro.

Václav Kovář

* 19. května 1900 (Říčky v Orlických horách)
+ 30. ledna 1957 (Rýmařov)

Václav Kovář byl učitel a malíř. V letech 1920 - 1925 soukromě studoval v Brně malířství, a to u profesora kreslení Rudolfa Stejskala. Tam také navštěvoval večerní kurzy školy uměleckých řemesel. Žil v Řícmanicích u Brna. Své obrazy vystavoval už v roce 1932 na celostátní výstavě malířů samouků v Praze. Ústecká veřejnost měla možnost si jeho práce prohlédnout na Živnostenské výstavě v roce 1927 a v roce 1934 na výstavě, kterou pořádal Klub českých turistů.


Detail signatury Václava Kováře z obrazu Meandry Tiché Orlice. Tak jsem obraz pojmenoval.

Od konce čtyřicátých let učil výtvarnou výchovu na rýmařovské textilní a základní škole. Ve volných chvílích maloval jesenickou krajinu v okolí Rýmařova a Staré Vsi. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách muzea v Ústí nad Orlicí, jeho obrazy vlastní město Rýmařov, rýmařovské gymnázium a soukromí sběratelé.

Výtvarník v dokumentech:
  • 1993, Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K),
  • 1996, Malíři Orlicka a Podorlicka (Malý lexikon),
  • 2001, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 2001 (VI. Kon - Ky)

(Pokračování příště)

Komentáře

  1. Tento článek jsem "zhltla" jedním dechem. Super počteníčko.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, Jano, za komentář. Bylo to super dobrodružství v nestandardních jarních dnech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden obraz od V. Kováře mám. Evidentně jde o stejného autora, kterého zmiňujete. Pokud se chcete dovědět podrobnosti, napište mi sem emailovou adresu. Zdravím.

      Vymazat
    2. Anonymnímu: Objevil jsem doma také jednu olejomalbu krajinky signovanou jako
      "Kovář". Písmo se podobá uvedenému vzoru podpisu, ale bez zkratky křestního jména "V.
      Mám zájem o další informace o autorovi a jeho tvorbě.
      Děkuji a zdravím
      Josef Marek

      Vymazat
  3. Děkuji za vaše komentáře. Nechávám zde e-mail a rád zprostředkuji informace. Napište na david@webevize.cz. Obrazy Václava Koláře jsou vážně oku lahodící... :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat