Can You Feel The Love Tonight



Prozkoumal jsem titulní píseň z filmu Lví Král. Z filmu, který kraloval všem biografům na světě v roce 1994. Rozebral na prvočinitele živou nahrávku Eltona Johna z Madison Square Garden (2003). Překvapivé odhalení doprovázel fantastický hudební zážitek.


Na živě interpretovanou píseň Can You Feel The Love Tonight mě upozornil YouTube. Dosud neznámá verze! Přistihnul jsem sám sebe, že si ji pouštím pořád dokola. Výbornou střihovou skladbou vtažen do Madison Square Garden a současně přemístěn do paradigma roku 2003. Wau.

Přemýšlím o tom.

Elton John je pro mě úžasný muzikant, skvělý klavírista, skladatel a zpěvák. Všechny jeho skladby mají dokonalý zvuk. Skvělé aranžmá. Jenže pro mě je to jeden "nekonečnej nabušenej" song. Rozlišit jeho písně je pod mou rozlišovací schopnost (nadsázka).



Elton John ve skvělé formě. Jeho hlas má ten nejbarevnější a nejsytější hlas, jaký v průběhu celé hudební kariéry měl. Je to vážně síla. Nahrávka je opravdu moc dobře smíchaná. Snadno si mohu v hlavě oddělit jednotlivé hudební linky a poslouchat zvlášť akustické kytary (jsou tam dokonce dvě), Eltonův klavír, klávesy, basu, saxofon. Bicí a perkuse se mi smívají do "jedné stopy".

Poslouchám a nestačím se divit. Hraje jim to parádně. Cítí rytmus kolektivně. Cože? Ta klidná část na začátku mně okamžitě zastavila, uvolnila. Čím to je, že Elton zvýrazní nádech velkým zdvihem ramen? On v tu chvíli ve skutečnosti zpomaluje. Tempo je velké téma pro tuto skladbu.


Slyším, že v části A tempo plynule zpomalí. Část B je s rytmikou a je svižnější. O chloupek. Vtip je v tom, že přechody jsou plynulé a trvají několik taktů. Provedl jsem experiment a nasadil metronom. Výsledky byly zvláštní. Pokaždé jiné tempo. Jediný refrén z celé dlouhé písně muzikanti udrželi strojově přesně, tuším 63 bpm. Porovnáním hodnot v tabulce je zřejmé: není tam žádná pravidelnost. Dělají si, co chtějí.


V mezihrách mistr Elton John zvládne interakci s diváky. Je to dojemné. Uvidíte ve videu.

V hlavě mi běhají otazníky kolem tempa a výsledků testu. Jaký je recept? Co je tajemství té atmosféry, energie? Odpověď je jednodušší, než by se mohlo zdát.
Je to feeling. Muzikanti jsou tak dobře sehraní, synchronizovaní. Jsou profíci a dokonale připraveni. Mohl jsem naměřené hodnoty zmačkat a hodit do koše. Členové bandu zkrátka hrají uvolněně, úplně přirozeně. Všichni jsou tam. Kolektivně přítomni. Poslouchají jeden druhého a reagují na sebe. Takže svorně zpomalují a zrychlují, jak se jim zachce a je jim to fuk. Dokonalá harmonie. A to je krásné.



Tenhle pár - hlavně teda týpek v brýlých - je velký fanoušek EJ. Ručičkou roztomile pumpuje do rytmu. Pumpuje podobně, jako by jeho pěst bylo lidské srdce. Více významové. To mne zaujalo. Když jsem o pár řádků výš psal o zklidnění, které u mě nastalo - tohle byl ten pocit, který mi okamžitě běžel hlavou. (Přirozeně jsem totiž dýchal.)  Ta píseň rovná tlukot srdce!



Na tenhle střih na bubeníka při breaku se pokaždé těším. Je v tranzu. Uvnitř té písně. Všimněte si, jak bývalý bubeník Eltonova bandu Curt Bisquera produkci prožívá.



Záběr, který je střižen jedinkrát, se mi líbí. Barevně i kompozičně. 


Teď už si pojďte klip pustit


This compilation 2003 Mercury Records Ltd. © 2003 Universal Music Operations Ltd. All rights of the manufacter and of the owner of the work produced reserved.

A samozřejmě vás nepřipravím o ukázku stejnojmenné písně z animovaného filmu


Repro fotky z videa pomocí Webevize a Cloudapp
Děkuji Petru Brzokoupilovi za hudební konzultace v průběhu psaní příspěvku.

Komentáře