Pátral jsem po hudbě Angela Michajlova a objevil Linha Singers



Opakovaně se mi vracela jedna hudební otázka. Mnoho let jsem se po odpovědi nepídil. Letos jsem se rozhodnul kvíz rozlousknout. 

Hudební skladatel Angelo Michajlov je podepsán pod nádhernou filmovou hudbou, která provází dvoudílný film o dvou dětech z pražské Čertovky. Eva a Honzík Holanovi si z dovolené ve Španělsku přivezly neobyčejné mluvící chobotničky. Filmy asi znáte: Chobotnice z II. patra a Veselé vánoce přejí chobotnice

Na Štědrý večer zní u Holanových úchvatná vánoční hudba. Vidíme gramofonovou desku s nápisem PANTON (tehdejší československé hudební vydavatelství). Další text na gramodesce je nečitelný.  V závěrečných titulcích chybí zmínka o použité hudbě.

Z dětského filmu Veselé vánoce přejí chobotnice (1986), režie: Jindřich Polák

Myslím, že stojí za to si koledu poslechnout. Tím míním pouze poslechnout. Bez obrazové části. Zvuková ukázka obsahuje celou koledu včetně laskavých filmových dialogů. Pro znalce je to lahůdka.

Co je to za úžasnou hudbu?

Pátrání po titulu vánoční koledy mě dovedlo na portál maminek Emimino.cz. Stejnou otázku tam v roce 2015 položila uživatelka Aterka. Dlouhé vlákno komentářů sice nepřineslo konkrétní odpověď, ale velkou nápovědu: Je to určitě skladba od Linha Singers.

No jasně. Když jsem byl malý, vídal jsem jsem na pultech Supraphonu jejich desky. U nás doma se tahle hudba neposlouchala, takže teprve teď objevuju opravdový hudební skvost. Už jen stačilo poslechnout si jakékoliv dostupné album Linha Singers. 


Hudební styl a zvuk Linha Singers je tak originální, že není pochyb: Vánoční hudba v "chobotničkách" je téměř jistě od Linha Singers. Hledanou skladbu jsem sice nezjistil, ale za to na Youtube je v těchto dnech dostupný hudební pořad Československé televize z roku 1976. Parádní dobovou nahrávku souboru Linha  Singers si při troše štěstí budete moci v závěru příspěvku přehrát. 

Hudební studio M, logo pořadu z úvodní znělky

Linha Singers 

Vokální soubor Linha Singers založil v roce 1963 dirigent, sbormistr, vokalista, skladatel a aranžér Jiří Linha.  Pět zpěváků pod názvem Vokální skupina Jiřího Linhy nechybělo na na žádné nahrávce tehdejších nastupujících umělců: Karel Gott, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška nebo Marta Kubišová. Jako doprovodný sbor spolupracovali s Tanečním orchestrem československého rozhlasu v Praze (dirigenti Karel Krautgartner a Josef Vobruba).

Jiří Linha, rok 1976

Linha Singers mají na svém kontě 12 elpíček (LP = dlouhohrající gramofonová deska) a 7 CD. O historii souboru se dočtete mnohé na webových stránkách Linha Singers. Jde o úžasný hudební příběh Jiřího Linhy, který ještě ve svých 90 letech komponoval a koncertoval. 

Pro soubor Linha Singers napsal na 300 partitur, také řadu děl pro rozličná obsazení od smyčového kvarteta po symfonický orchestr. Kromě vlastních skladeb se věnoval se souborem vokálním transkripcím instrumentálních děl světových i našich mistrů.

Jiří Linha zesnul 10. 2. 2022.

„Odešel dnes ráno ve spánku. Ještě pořád věřil, že se dočká nějakého našeho koncertu, ale ten pitomý virus to všechno překazil a zamíchal,“ uvedla manažerka Linha Singers Marta Marinová pro server Novinky.cz.


Linha Singers, Hudební studio M, Československá televize, 1976

Hudební studio M

Hudební studio M byl hudební pořad Československé televize, který v 70. letech představoval v třiceti minutových epizodách české umělce, skupiny a umělecké soubory. Jeden z dílů pořadu v roce 1976 byl věnován souboru Linha Singers. 

Skvělá živá produkce. Pořadem erudovaně provázel herec Jaroslav Satoranský. Podle titulku č. 2 (po úvodní znělce) usuzuju, že se jedná o druhé pokračování Hudebního studia M.

Jaroslav Satoranský, Hudební studio M, Československá televize, 1976

Linha Singers v pořadu hrají ve složení:
  
Hana Kubelková - 1.soprán 
Alena Dědová - 2.soprán 
Dana Kriebelová - alt 
Jiří Linha - tenor 
Pavel Šafář - baryton 
Dobroslav Jarolímek - bas 

Václav Cibulka - klavír 
Zuzana Motulková - flétna 
František Uhlíř - kontrabas 
Ivan Dominák - bicí 
Květa Fridrichová - bicí



Setkání s Františkem Uhlířem

Můj zájem o dobový hudební pořad zesílil, když jsem mezi členy souboru objevil vynikajícího kontrabasistu Františka Uhlíře. Bydlel v rodném Ústí nad Orlicí o několik paneláků dále. Možná jsme se ale potkávali jen, když se stavil na návštěvě u rodičů. To netuším.

Vlastně jsme se naposledy setkali v devadesátých letech v ústeckoorlickém Klubu K, což byla v podstatě restaurace na našem sídlišti. Hrávala tam o pátcích živá hudba. Jeden letní večer jsem tam vystupoval s hudební skupinou Akvárium. Chvíli před začátkem produkce se před námi usadil František Uhlíř s přáteli. Muzikant si většinou vybere místo v publiku tak, aby měl nejlepší poslech. 

Trému jsem ale mít nemusel. Hned po první písni se naše pohledy střetly. František na mě spiklenecky mrknul. Byl jsem rád a vystupovalo se mi ještě líp. 

František Uhlíř, Hudební studio M, Československá televize, 1976

Teď už se pohodlně uvelebte.  Za okamžik začne půlhodinový koncert Linha Singers. Myslím, že vás po prvních taktech obejme vánoční nálada a vybaví se vám vůně cukroví. Hudební studio M začíná, přeju vám, milí čtenáři, hezký poslech.


Komentáře