Čtvrť plná letadel: Lítáme v tom na devítce


Nad střížkovským sídlištěm panuje živá atmosféra. Vzduch je plný zvuků malých letadel, zatímco v dálce můžete zahlédnout mezinárodní lety směřující na Letiště Václava Havla. Pojďme se blíže podívat na to, co se vlastně děje nad devátou částí Prahy.

Letiště Praha Letňany: Klenot mezi pražskými letišti

Letiště Praha Letňany, ležící jen 9 km od centra Prahy, je nejen významnou vstupní branou do české metropole, ale také kulturním centrem. Toto veřejné vnitrostátní a neveřejné mezinárodní letiště se pyšní dvěma travnatými přistávacími dráhami a unikátní polohou v těsné blízkosti stanice metra. Kromě leteckého provozu je letiště vyhledávaným místem pro pořádání kulturních akcí, od velkých open air koncertů až po komornější události v historických hangárech.

V minulosti, konkrétně v letech 2016 až 2018, se letiště stalo centrem pozornosti během Dnů letiště, které přilákaly návštěvníky s bohatým programem. Letos, v roce 2024, letiště oslaví své 100. výročí a přichystá pro návštěvníky speciální oslavy – Den letiště, který se uskuteční 7. září (2024). Tento den slibuje nezapomenutelnou podívanou a příležitost vidět letiště z jiného úhlu.


Pro více informací o letišti a aktuálním dění navštivte webové stránky: Letiště Praha Letňany.

Letiště Kbely: Srdce vojenského letectva

Letiště Kbely, známé jako 24. základna dopravního letectva Praha – Kbely, je klíčovým bodem pro leteckou přepravu příslušníků Armády ČR, vládních činitelů a zahraničních delegací. Toto vojenské letiště hraje důležitou roli nejen v rámci České republiky, ale i na mezinárodní scéně, například v rámci Smlouvy o otevřeném nebi (Open Sky).

Kromě přepravy a vojenských operací letiště zajišťuje také letecké výsadky, vzdušné průzkumy, a specializované lety, včetně fotografického snímkování a laserového skenování. Je to místo, kde se moderní technologie setkává s vojenskou tradicí.


Více najdete na webu: Letiště, které nikdy nespí

Letecké Muzeum Praha-Kbely: Historie v obrazech a letadlech

Letecké muzeum v areálu historického letiště Praha-Kbely, založené v roce 1968, patří mezi největší letecká muzea v Evropě. S více než 275 letadly ve sbírkách, z nichž téměř sto je vystaveno v krytých halách, nabízí muzeum fascinující pohled na historii československého a českého letectví. Mezi exponáty naleznete nejen letouny, ale i letecké motory, výzbroj, výstroj a další cenné artefakty.

Muzeum se specializuje na vojenské letadlo, ale nabízí i srovnání s významnými světovými typy letadel, čímž poskytuje komplexní pohled na vývoj letectví v Československu a České republice.


Pokud vás zajímá více, mrkněte na web: Letecké Muzeum Kbely


Praha nabízí nejen bohatou kulturní a historickou nabídku, ale také jedinečná letiště, která přispívají k její rozmanitosti. Ať už vás zajímají letní kulturní akce na letišti Letňany, vojenské operace a moderní technologie na letišti Kbely, nebo fascinující historie letectví v muzeu v Kbelích, Pražská letiště mají co nabídnout každému návštěvníkovi. Připravte se na vzrušující zážitky a objevujte, jak letiště v Praze formovaly a stále ovlivňují historii a kulturu naší krásné metropole.


Úvodní fotografie: Letiště Letňany, koncert skupiny Rammstein, zdroj: Kudy z nudy

Komentáře