Od letadel ke hvězdám: Objevte poklad v Leteckém muzeu Kbely, který vás vezme až na oběžnou dráhu


Téměř tři stovky vystavených letadel vás v Leteckém muzeu Kbely nadchnou. Ale jeden exponát, který není letadlem, vás ohromí. Zjistěte, co tam mají opravdu unikátního...

Nedělní horké odpoledne jsem se s kamarádem vydal do muzea. A nelitoval jsem, že jsem raději nezvolil pobyt u vody. Výprava do Leteckého muzea Kbely byla skvělým zážitkem.

Měl jsem s sebou Michala, fanouška letadel, který naše putování hangáry často doplnil odborným výkladem. Aby ne, když jeho dědeček byl skutečný hrdina - letec.

Z letadel mě nejvíce zaujal letoun našich prezidentů.

Ale slíbil jsem vám unikátní exponát, a tady je.

Představa, že si mohu sáhnout na skutečný přistávací, přesněji návratový modul kosmické lodi, byla úchvatná. Ohořelý obal je dokladem toho, jak dramatický byl návrat československého kosmonauta na Zem.

Kosmická loď Sojuz 28 odstartovala 2. března 1978 z kosmodromu Bajkonur s první mezinárodní posádkou. Velitelem byl Alexej Alexandrovič Gubarev, kosmonautem výzkumníkem československý občan Vladimír Remek. Návratový modul přistál 10. března 1978 ve vzdálenosti 310 km západně od města Celinograd. Celková délka kosmického letu Sojuzu 28 byla 190 hodin 16 minut a 30 sekund. Vystaven je původní modul Sojuzu 28, který se jako jediný vrací na Zem. Do sbírek muzea byl slavnostně předán 25. dubna 1981.

Letecké muzeum provozované Vojenským historickým ústavem má vstup zdarma. Vřele doporučuji, abyste ho navštívili. Odnesete si domů nezapomenutelný zážitek!


Přehrajte si bonus: letem světem Leteckým muzeem

Komentáře