Od nostalgie k budoucnosti: Wartburg se vrací na silnice jako elektromobil


Když jsem byl malý, dokázal jsem rozeznat značku auta podle zvuku motoru. Každé auto mělo svůj nezaměnitelný charakter, stejně jako například koncová světla. Mým nejoblíbenějším vozem byl starý, kulatý Wartburg 311 v zelené barvě. Tento vůz nás doprovázel na výlety a dovolené, dokonce i do NDR, kde jsme se díky němu cítili jako doma.

Wartburg se vyráběl v německém městě Eisenach a svůj název nesl po stejnojmenném hradu nad městem. Tato automobilka, známá také pod zkratkou AWE (Automobilwerke Eisenach), začala s výrobou prvních Wartburgů už v roce 1898. Vozy, které se staly běžnou součástí i českých silnic, se začaly vyrábět až v roce 1955.

V období mezi lety 1955 a 1965 bylo vyrobeno téměř 260 000 kusů Wartburgu 311 v 11 různých variantách, včetně limuzíny, kabrioletu a sportovního modelu. 

Wartburg 312 byl v roce 1966 nahrazen modernějším Wartburgem 353, který se vyráběl celých 25 let.

V roce 1988 prošel Wartburg 353 výraznou modernizací, kdy dostal čtyřtaktní motor Volkswagen o objemu 1,3 l, což vedlo k úpravám podvozku i karoserie. Přesto se výroba tohoto vozu ukončila 10. dubna 1991, kdy byl vyroben poslední Wartburg s označením 1.3.

Nyní se ale značka Wartburg chystá k velkému návratu – a to v podobě elektromobilu.

Volkswagen pracuje na levném elektromobilu určeném pro východní Evropu pod značkou Wartburg. Tento projekt, původně zamítnutý bývalým ředitelem Herbertem Diessem, byl po jeho odchodu obnoven. Nový elektromobil Wartburg, inspirovaný designem Audi e-tron GT, bude vybaven olověnými bateriemi a nabídne dojezd 160 km. Cílem je uvést tento dostupný elektromobil na trh v roce 2025 a nabídnout tak alternativu pro méně bohaté trhy.

Značka, která kdysi definovala automobily své doby, se nyní chystá napsat další kapitolu své historie.





Zdroj: Wikipedia, Petr Vlček, AI

Komentáře

  1. S Wartburgy mám spojené vzpomínky na dětství a výlety v okolí Doks či v Jizerských horách, kde se tyto auta často proháněla s DDR na zadku

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, DDR. Říkali jsme jim "Dederóni". Když jsme byli v NDR u jezera Seftenberg s naším zeleným Wartburgem, tamní obyvatelé nás považovali logicky za své spoluobčany. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat