Igráček: Hrdina mého dětství a česká odpověď na Playmobil

Je o dva roky mladší než já, ale v dětství byl mým velkým kamarádem. Jmenuje se Igráček. Tato ikonická plastová figurka získala své jméno z ruského slova „igra“, což znamená hra. A že jsem si s ní opravdu vyhrál!

U zrodu legendárních Igráčků stáli Jiří Kalina a Marie Krejchová z výrobního družstva IGRA. Tyto figurky vznikly jako odpověď na tehdejší nedostatek originálních postaviček Playmobil v Československu. Prvním Igráčkem byl zedník, následovaný dalšími profesemi jako kuchař, kominík, požárník, voják, automechanik, zdravotnice nebo cestovatelka. Téměř všechny tyto původní postavičky mám dodnes ve své sbírce, kde zaujímají čestné místo.


V novém tisíciletí oživila figurky společnost Efko-karton. Pro mě však stále mají neobyčejné kouzlo původní Igráčci, s jejich geniálním designem bez nosu. Pohyblivé ruce umožňují předpažení a vzpažení, nohy se pohybují v kyčelním kloubu a hlava se může otáčet o 360°.

V roce 2010 jsem si při bilančním koncertu OTISK v Ústí nad Orlicí vypůjčil postavičku kominíka – pro štěstí. Kamarádi z animačního studia KOVOFILM pro mě dokonce vyrobili animovanou upoutávku. Podívejte se na ni!


Více o koncertu OTISK najdete tady.
Na závěr ještě krátký spot o úžasné postavičce:

Komentáře