Střevíčky: Zapomenutý klenot české kinematografie


Na YouTube jsem objevil skutečný poklad – černobílý krátkometrážní film Střevíčky z roku 1961. Tento skvost české kinematografie jsem doposud neviděl, a přesto mě okamžitě zaujal svou jednoduchostí i hloubkou.



Režisér Miroslav Ondráček, s námětem a scénářem od Růženy Fischerové, zde vypráví příběh Marty, která v pochmurném podzimním ránu vypravuje svého syna Jendu k dědečkovi, aby ho kvůli nemoci pohlídal. Marta cestou do práce přemítá o svém životě a především o svém manželství s Karlem. Jednoduchý čin – zakoupení krásných indických střevíčků, které zahlédne ve výloze, jí přinese nejen rozčarování z manželovy lhostejnosti, ale také symbolizuje její vnitřní nejistotu. Podpořená kolegyní se nakonec rozhodne si střevíčky pořídit, ale osud jí je odepře – mezitím byly prodány.



Film je výjimečný nejen svým zpracováním, ale také skvělým hereckým obsazením. Mladá Jiřina Jirásková v roli Marty předvádí subtilní, ale velmi působivý výkon. Její herecký projev krásně doplňuje Jiřina Bohdalová, která přináší do filmu dobrou energii.


Zajímavostí je i pohled na filmový štáb, kde se objevují jména, která se později stala legendami českého filmu. Asistentem kamery byl například Miroslav Ondříček, a na postu asistenta výroby Karel Kochman – oba později známí svou významnou kariérou ve filmovém průmyslu.

Střevíčky je film, který sice patří do zapomenuté části české kinematografie, ale jeho síla spočívá v nadčasových tématech, která oslovují diváky i dnes.


Přehrajte si film Střevíčky

Komentáře

  1. Krásný objev! Jiřinky jak byly mladinké. To je paráda. Mám moc ráda tyto filmy nebo i staré klipy. Mají totiž úžasnou osobitou atmosféru a lidství. Současné filmy jsou možná dokonalé - tedy technicky dokonalé - ale chybí v nich to "něco". Staré filmy to "něco" v sobě mají. Tu jiskru, tu atmosféru! Je vidět, že je točili lidí a pro lidi.

    OdpovědětVymazat
  2. Jano, moc děkuji za pěkný komentář. Souhlasím. Je to krásné, poetické dílo, které vyniká právě tou obyčejností.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat