Pátráme dál po stopách obrazu Meandry Tiché Orlice



Najdeme reálnou předlohu obrazu z padesátých let - místo, kde malíř stál? Jaká důležitá vzpomínka přinesla velký kus do skládačky příběhu rodinného obrazu? Dobrodružství pokračuje.



Ohlasy na článek Po stopách obrazu Václava Kováře byly milé. Potěšilo mě, jaké nadšení způsobil v rodině. Tady je zpětná vazba, redakčně upraveno:

Moc se mi to líbí... dozvědět se o tom obrazu něco víc. Bezva. Nikdy jsem o tom obraze nepřemýšlela do hloubky. No, máš to skvěle naplánovaný a super,  že do toho zapojíš dědu.
Eva, sestra

Netušila jsem, že má ten obraz takový příběh.
Verunka, neteř

Já to zhltla jedním dechem. Uuuúžasné. A už se těším na cestu po stopách obrazu. Davide - Perfektní. Hned jsem si vzpomněla na mou vlakovou trasu. Až pojedu, tak tam budu pozorně koukat. Pro mne 2x cenné info. Mám ráda výtvarné umění a tamtudy jezdím léta letoucí vlakem.
Jane Stiller, blogerka, www.australanka.cz


Pro vzdálenou komunikaci v rodině používáme aplikaci Viber


O čem to Eva psala ? Věděla o mých poznámkách, které jsem si poznačil hned po přečtení čerstvě zveřejněného příspěvku. Do velkolepého dobrodružství je nutné zapojit taťku. Bez jeho vzpomínek se neobejdu a místo nenajdu.

Moje poznámky

Připravit výpravu do Klopot s taťkou
Zajedem autem, kam až to půjde, a pak si dáme příjemnou procházku spojenou s focením na mobil.

Důkladně nafotit rám a vlastně znova celý obraz
Rám je totiž - zdá se - původní, originální od Václava Kováře

Tolik praktické věci. Jenže to není všechno. Vznáší se tady další otázky. Takže, jdeme na to. Hezky od začátku.


●●●

Původní rám. Potvrzeno.

Tohle bylo jasné už během cesty autem. "Je původní, takhle ho táta přines domů - zabalenej v novinách, zavázanej režným provazem...", říká taťka s naprosto jasnou vzpomínkou a pokračuje: "U Peškara mají tenhle rám dodnes." Má na mysli rodinné sklenářství, které založili manželé Peškarovi (tuším) hned počátkem roku 1990.



V. Kovář. Byl to opravdu Václav? Nebo obraz maloval Vladimír Kovář? Mám už pár indicií, ale k jistému potvrzení to nestačí. Bádání pokračuje.


Detail rámu. Je úplně magickej, co? :)


Výstava obrazu online

Než se pustím do Zprávy o putování na místo, kde malíř před desetiletími obraz tvořil,  jeho úžasné dílo vám vystavím online. Včetně rámu. Proč? Z obrazu vycházejí super vibrace, tak si je dopřejte taky.




Putování za místem, odkud malíř obraz tvořil

Kousek za odbočkou do Říček je ještě jedna - taky doleva - jenže vede dolů. Hluboko do údolí. Do Klopot. Osada Klopoty. Krásné, zapomenuté místo - pár minut autem z Ústí. Svahy, dnes už parádně zarostlé, jsou poseté chatkami. Malými. Luxusními. Původními. Dole v údolí vede hlavní železniční trať Praha - Olomouc. Tu zatím necháme před sebou a blížíme se k místu, o kterém si taťka myslí, že je ono.


Směr Kerhartice. Zátoka z obrazu by měla být napravo.



Všimli jste si Pendolina na fotce? Jede na Ostravu. Dvě stě metrů odtud je zastávka Bezpráví. Zajímavá je tím, že dlouhé vlaky stojí ve tvaru podkovy. Tak velký je tam oblouk.



Jsme na místě. Tohle je zátoka, kam se taťka chodil v šedesátých letech koupat. Hledáme ten správný výhled, ale budovu textilní manufaktury odtud nevidíme. Navíc - vpravo chybí svah. Musíme o kousek dál - směr Brandýs nad Orlicí.



Místo, kde malíř stál, nejlépe uvidíte z vlaku ve směru z Olomouce ku Praze. Sledujte prostor označený na obrázku 3D letecké mapy dvojkou. To je ono. Průsvitný trojúhelník napovídá, kam zaostřil malíř zrak, když měl před sebou plátno.

Jak vidíte, původní odhad byl přesný. Místa 1 a 2 jsou od sebe vzdálená vzdušnou čarou 250 metrů.


Objekt, který sloužil dlouhá léta jako sklad civilní obrany. Je zachycen (ovšem z opačné strany) na obraze Meandry Tiché Orlice od Václava Kováře.



Našli jsme, co hledali...

Fotografie reálné předlohy obrazu pořízená v roce 2020. Je vyfocena z jiného úhlu. Lepší nemám.



Na snímek jsem pustil umělou inteligenci Prisma a během minuty vznikl obraz ve stylu Václava Kováře. Ovšem originál je originál.



Na závěr komentář taťky, který mi poslal po přečtení článku:

Jak vidíš podle toho obrazu, čas šíleně rychle letí. Zelená stráň na obraze se za ta léta změnila v lesní porost a z místa, kde byl obraz namalován,  jen matně mezi stromy a keři prosvítá bývalá továrnička. V reálu na pravé straně od továrničky přibylo pár chat, také cyklostezka z Ústí nad Orlicí podle Tiché Orlice do Chocně. Nikdy by mě nenapadlo, že takovou akci podnikneš a že by tě to mohlo zajímat. Ten obraz si otec nechal namalovat od pana Kováře někdy v roce 1955 a pamatuji, když ho táta přinesl domů.

Úspěšná expedice za námi, jenže na stole leží několik dalších nezodpovězených otázek. Sledujte dál Velkolepé dobrodružství z obýváku.

Komentáře