Pour Féliciter 2023


Přání bez podmínek. Bez přívlastku. To je moje letošní novoroční video, neboli péefko, jak jsme mu dříve říkali. 

Velmi mě zaujalo video přání, které mi před pár dny přeposlal taťka od svého kamaráda. Autorův osobní komentář na obrázky z animovaných pohádek Bubáci a hastrmani (1999) režiséra Pavla Kubanta. Citlivě a mile zpracovaný výtvarný odkaz Josefa Lady

Nápad na mé nové Pour Féliciter se začal rodit.

Aby to bylo české, tradiční a tiché

Zasněžená krajina s kostelíčkem a návsí z obrázků pana Lady je pro mě odmalička symbolem vánočních svátků. Proto se mi hodily zimní a vánoční motivy z animovaných večerníčků. Ponocný, který ohlašuje půlnoc. Kluk, který jede v papírové krabici dolů ze zasněžného kopce. Vycházející vánoční hvězda.

Z pohádek jsem sestříhal bezmála dvouminutový klip. Hned se dozvíte, proč je tak dlouhý.

Snímek ze seriálu Bubáci a hastrmani 

Opět to povím písní

Loni jsem přání do nového roku řekl písní. Byla to nahrávka ze společného muzicírování s přáteli - píseň Halleyova kometa. Odkaz k PF 2022 uvádím v závěru článku. 

Písní promluvím i letos, jen mi s tím pomůže opravdová legenda, největší zpěvák, kterého znám. Vybíral jsem z hudebního alba Karla Gotta – Bílé vánoce (1982).

Úryvek je dlouhý minutu a 57 vteřin. Řekl bych tak akorát. Ingredience mám tedy připravené. Můžeme si teď video přehrát. Protože mám rád napětí v očekávání, nechám první takty odehrát za oponou. 


Jak Karel zpívá: Mír s láskou k svátkům dát. Nejen k svátkům. Mír s láskou po celý rok 2023.

Možná vás zajímá moje první PF 1993. Najdete ho v příspěvku společně s prvním video přáním - PF 2019. Prohlédněte si taky mé originální vánoční komiksy

A tady jsou ještě další dvě novoroční přání:
PF 2020: Ať to máte z obou stran dobrý
PF 2022: Vzhůru ke hvězdám

Komentáře